Westmere House

Westmere House

The Westmere House has been designed to enhance this unique waterfront site by using a contemporary waterfront / coastal architectural language.

From the street the building steps down following the existing land contour, and tying the building into the existing landscape. The building mass is held to the rear of the section and reduces to the coastal edge, leaving it uncluttered and broken down.
The layout of the residence has been created around a series of terraces stepping with the site contour, with the main service and garaging accommodation running parallel with the rear boundary on the entry terrace level, then stepping down onto the main living room terrace of open plan living. The building entry levels have been located above the existing street reducing the potential from flooding at king tide levels.

The materials of vertical timber boarding, clear double glazed timber joinery, flat roofs with slender edges, horizontal timber screens, and local basalt stone form a simple palette of materials sympathetic to the local typology and archetype.